Ursprung
Den tame mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt ifrån fiske, jakt, och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.
När du bestämt dig för att skaffa karl skulle jag gärna ge lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen:
- Det första du bör tänka på är; har du verkligen tid med en karl? En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillåtet att ta med karlar överallt. Exempelvis i boutiquer brukar det framkallas nervositet och i vissa fall tom. aggressioner. Det är absolut inte ovanligt att man ser sura och gnälliga karlar i kassan.
- Även om du anser dig ha tid med både en, två och tillomed tre karlar så rekomenderar jag att du håller dig till en. Ofta visar de oro och stor svartsjuka om "matte" bryr sig för mycket om andra karlar.
Kostnader
- För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och några aktiviteter som inspererar honom. Tänk på att hålla din karl vacker. Jämtlänningsrasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv som tex. ansning av skägg och naglar. Tandvård och trimmning av huvudhår bör man överlåta till fackman.
- OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall..
I nästa del berättar jag mer om vilka raser det finns av karlar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar